Tammelan Stadionille Vuoden 2023 Teräsrakenne -arkkitehtuuri­palkinto

Aurinkoinen kuva Tammelan Stadionista. Kuva: JKMM

Tammelan uusi stadion on saanut Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinnon. Palkintolautakunta kiittää ideaa yhdistää asuminen ja jalkapallo sekä halua synnyttää Suomen mittakaavassa kapasiteetiltaan ja laatutasoltaan kunnianhimoinen stadion, joka jatkaa Tampereen viime vuosien korkealaatuista urheilupaikkarakentamista. Asiantuntijoiden mukaan rakennushanke on sekä kaupunkikuvallisesti että kaupunkikehityksen kannalta onnistunut.

Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinto kuuluu merkittäviin suomalaisiin arkkitehtuuripalkintoihin. Voittajan valitsi riippumaton palkintolautakunta puheenjohtajanaan arkkitehti SAFA Ted Schauman. Palkintolautakuntaan jäseniä nimittävät mm. SAFA, RIL ja RIA

Tammelan Stadionissa palkintolautakuntaa viehättivät erityisesti teräsrakenteiden poikkeavan oivaltava riippusiltaratkaisu sekä pilarittomuuden tuomat esteettömät näköalat kaikkialta katsomosta. Hankkeessa hyödynnettyjen erityisen vaativien teräsrakenteiden suunnittelijana toimi Ramboll Finland Oy, joka teki yhteistyötä JKMM Arkkitehtien kanssa jo hankkeen kutsukilpailuvaiheessa. Rakenteet valmisti Teräselementti Oy ja asensi Temacon Finland Oy. Jokaisella osapuolella on ollut ratkaiseva osuus onnistuneen lopputuloksen aikaansaamisessa.

Korttelin yli itä-länsisuunnassa kaartuva katto on maamerkin tunnusomaisin piirre. Stadionin osalla muoto toistaa ripustettujen yli satametristen teräskatosten rakennetta. Muoto jatkuu myös stadionin yhteydessä olevien asuintalojen katoissa, mikä sekä sovittaa korttelia ympäristöön että kertoo sen julkisen rakennuksen luonteesta. Kaaren matalin osa sijoittuu kentän pituussuuntaiselle keskiakselille, jolloin katos ei varjosta kenttää eikä pohjoispuolista koulun pihaa. 

Tammelan uusi stadion on toteutettu allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit ja Pohjola Rakennus Oy Suomi. JKMM arkkitehtien arkkitehti SAFA Samuli Miettinen toimi stadionin pääsuunnittelijana. Stadionkorttelin integroidussa projektitoteutushankkeessa oli mukana lisäksi YIT. Pohjola Rakennus on vastannut stadionin sekä Salhojankadun puolen asuinkerrostalojen rakentamisesta. YIT on toteuttanut Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot sekä liike- ja pysäköintitilat. Tampereen Tilapalvelut Oy on vastannut Tampereen kaupungin tilaajatehtävistä allianssin projektiryhmässä.

Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinto jaettiin Teräsrakenne-päivän tilaisuudessa Helsingissä. 

Arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä ja muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt Tammelan Stadionin hanke sai palkinnon 22.11.2023.